By konsumenci byli lojalni wobec marki, trzeba ich wcześniej przestraszyć

7 lutego 2014, 10:06

Konsumenci przylgną do produktu, by się uspokoić, jeśli oglądają straszne filmy w samotności. Odkrycie psycholog z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej przeczy normom przemysłu reklamowego, zgodnie z którymi w porównaniu do innych gatunków filmowych, w horrorach lokowanie produktu jest stosowane na znacznie mniejszą skalę.



Szlak Łez odcisnął się na czaszkach Czirokezów

17 kwietnia 2014, 12:36

Wywołane przez człowieka stresory środowiskowe wpłynęły na kształt czaszek Czirokezów. Zjawisko takie ujawniły badania przeprowadzone przez naukowców z North Carolina State University oraz University of Tennessee


Lekarze usunęli nastolatkowi 232 zęby

24 lipca 2014, 09:46

Podczas 7-godzinnej operacji 17-letniemu Ashikowi Gavai z Indii usunięto 232 zęby. W zabiegu wzięło udział 2 chirurgów i 2 asystentów.


I wśród psów zdarzają się pesymiści

19 września 2014, 12:47

Choć właściwie wszystkie psy bez wyjątku wydają się nam generalnie zadowolone, okazuje się, że są wśród nich i pesymiści.


Gdy największy zębowiec przestraszy się człowieka...

29 stycznia 2015, 13:53

Kanadyjski fotograf Keri Wilk uwiecznił rzadki mechanizm obronny kaszalota (Physeter macrocephalus). Mężczyzna pływał z innymi nurkami u wybrzeży Dominiki, gdy całą grupę otoczyła masywna chmura odchodów walenia. Obracając się i machając ogonem, ssak utworzył przypominający tornado wir.


Szympansy rozumieją koncepcję gotowania

3 czerwca 2015, 10:13

Szympansy dzielą z ludźmi zdolności poznawcze konieczne do opanowania sztuki gotowania. Oznacza to, że nasz wspólny przodek przekazał je zarówno małpom, jak i ludziom.


O 180 st. zmienili pogląd na gojenie złamań

19 sierpnia 2015, 10:46

Dotąd sądzono, że fibryna odgrywa kluczową rolę w gojeniu złamania. Zamiast tego okazało się, że zasadniczy dla gojenia jest jej rozkład (fibrynoliza).


Obwody elektroniczne wewnątrz żywych roślin

24 listopada 2015, 11:59

Szwedzcy naukowcy stworzyli wewnątrz żywych roślin analogowe i cyfrowe obwody elektroniczne.


Globalne ocieplenie zmienia przemysł winiarski

22 marca 2016, 11:38

Zrobienie dobrego wina wymaga zgrania wielu różnych czynników. Ważna jest również pogoda w danym roku. We Francji i Szwajcarii tradycyjnie latami najlepszych win są te, podczas których wiosną występują obfite opady, lato jest wyjątkowo gorące, a pod jego koniec nadchodzi susza. Wówczas winogrona szybko dojrzewają, można je wcześnie zbierać.


Wyjątkowy BadBlock

6 czerwca 2016, 10:32

Eksperci z firmy Sensor Tech ostrzegają przed pojawieniem się nowego ransomware, które nie tylko szyfruje pliki wideo, obrazy i dokumenty, ale również pliki systemowe, przez co w ogóle nie można uruchomić Windows.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy